
HET NIEUWE pensioen
LEEFTIJD 55+ zonder uitkering


Vragen over
de nieuwe
pensioenregeling

Waarom gaat Rail & OV over naar een nieuwe pensioenregeling?
De wet schrijft voor dat alle pensioenfondsen in Nederland overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. We verhuizen al uw pensioen mee naar de nieuwe pensioenregeling. Dit besluit is genomen door de sociale partners in onze sector. Daar is een zorgvuldig traject aan voorafgegaan waarin de stem van alle groepen is gehoord. De vakbonden hebben hun achterbannen geraadpleegd, de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel heeft gebruikgemaakt van het hoorrecht en ook ons verantwoordingsorgaan heeft zich erover gebogen. Alle partijen waren positief. Ook belangrijk is dat de wet spreekt van ‘invaren tenzij…’ Invaren is daarmee de standaard, behalve als er goede redenen zijn om hiervan af te wijken. Dat is bij ons niet het geval.
Hoe zit het met de compensatie voor de afschaffing
doorsneepremie?
In de huidige pensioenregeling bouwen jong en oud evenveel pensioen per jaar op voor dezelfde pensioenpremie. Maar als u jong bent, heeft uw pensioengeld langer de tijd om rendement op te leveren. Dat betekent dat jongeren tot nu toe te veel betaalden en ouderen te weinig. Dat paste in een tijd waarin mensen vaak hun leven lang bij een werkgever bleven, maar niet meer in de huidige tijd. In de nieuwe pensioenregeling betaalt daarom iedereen voor zijn eigen pensioen. Bij de overgang naar de nieuwe regeling zou de afschaffing van de doorsneepremie nadelig kunnen uitpakken voor een groep deelnemers. De sociale partners hebben besloten dit zoveel mogelijk te compenseren. Daar wordt een deel van de financiële buffers voor gebruikt. Deze compensatie geldt alleen voor wie bij de overgang nog pensioen bij ons opbouwt. Gepensioneerden en ex-deelnemers krijgen deze compensatie niet.
Wordt indexatie die ik in het verleden heb gemist ingehaald?
Rail & OV staat er op dit moment financieel goed voor. Als dat bij de overgang nog zo is, kunnen we een deel van onze financiële buffers verdelen onder onze deelnemers, gepensioneerden en ex-deelnemers. Dat doen we op evenwichtige wijze. Daar ziet onder meer De Nederlandsche Bank op toe. Een deel van het geld gebruiken we inderdaad om in het verleden gemiste indexaties voor een deel te repareren. We kijken daarbij naar hoeveel indexatie u heeft misgelopen vanaf 2016 (vóór die tijd werd gemiste indexatie niet individueel bijgehouden, dus dat kunnen we niet meenemen). Naar verhouding komt een groot deel van deze compensatie terecht bij ouderen, omdat zij gemiddeld gesproken hogere pensioenaanspraken hebben en daardoor meer indexatie hebben gemist. Een ander deel van de buffer komt juist meer ten goede aan jongere deelnemers.
Is er straks meer geld voor mijn pensioen?
In de huidige pensioenregeling moeten we van de wet grote financiële buffers aanhouden. We houden straks nog steeds een buffer aan om de ingegane pensioenen in slechte tijden zo stabiel mogelijk te houden, maar die buffers zijn veel kleiner dan nu. Een nadeel is er ook: uw pensioen kan meer dan nu gaan schommelen. Maar als uw pensioen is ingegaan proberen we dat zo veel mogelijk te voorkomen.
Heeft u meer vragen?
Op onze website vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen over de nieuwe pensioenregeling. U vindt er ook filmpjes met uitleg over verschillende onderwerpen. Hoe werkt het meeverhuizen van uw huidige pensioen (‘invaren’)? Hoe is het partnerpensioen straks geregeld? En wat betekent het dat mijn pensioen straks meer meebeweegt met de beleggingen?